pila prośba o pomoc...problem ze złożeniem tylnego oparcia!!
Dzisiaj podczas próby złożenia tylnego oparcia ( Skoda Octavia 1,9 tdi 2002 r. kombii ) dźwignia od mechanizmu ( trzeba unieśc ją ku górze z tylnego oparcia ) składania została mi rękach razem z kawałkiem plastiku. Wcisnąłem ją spowrotem, natomiast nic to nie dało, mechanizm jest całkowicie luźny i nie idzie wypiąc oparcia z trzymającego go zatrzasku. Czy jest możliwośc obejścia tego zatrzasku ( rozkręcenie czegoś-oparcia lub czego kolwiek ). Sprawa jest pilna ponieważ w czwartek wybieram się nieco dalej , a ponieważ mam parę większych rzeczy do zabrania w tym celu KONIECZNIE MUSZĘ ZŁOŻYC SIEDZENIA. Jeśli nie da się tego samemu zrobic czy wiecie kto może w okolicach Poznania to szybko zrobic.
z bagażnika się da.w tylnym oparciu zobaczysz dziurkę (z prawej/lewej strony w połowie siedzenia ) a w niej zapadkę blokującą,taki mały szarawy wihajster.musisz ją podważyć do góry śrubokrętem,aż zejdzie i gotowe
koszt nowego cięgna to ok 5zł. numer części masz napisany na boku starego.
wielkie dzięki, banalnie proste, udało się, ale juz pojawil sie kolejny problem, cięgno mocno sie zblokowało, zauważyłem, że wcześniej przy ponownym wkładaniu źle weszło i się mocno zblokowało. Przy próbie wyjęcia po prostu sie urwało w połowie ( częśc ciągle tam tkwi). Kolejne pytanie czy da się jakoś wyciągnąc cały mechanizm, czy na siłe kombinerkami wyciągac urwaną częśc. Czy może poprostu jechac do tapicera samochodowego ( bo chyba ktoś taki będzie wiedział jak się tym zając )???
Komentarz